De câțiva ani, de când am aflat de la un prieten francez că Programul Național de nutriție din Franța prevede să mănânci zilnic cinci fructe și legume, am rămas cu obsesia că trebuie să adopt și eu acest ”regim”. Poate și din cauza asta franțuzoaicele arată așa de bine 😀 Cum e imposibil să mă transform în franțuzoaică, nu-mi rămâne decât să sper că, mâncând ca ele, o să intru în măsura XS 😀 Lăsând gluma la o parte, pentru mine e important să pregătesc mese rapide și sănătoase pentru toată familia. Chiar și zilele astea, când ne aflăm toți patru departe de București, la casa noastră de la munte.
Deși în vacanță, am decis să luăm masa cât mai des posibil acasă, fiindcă nu e bucurie mai mare decât să gătim și să mâncăm împreună. În același timp, vrem să schiem zilnic și nu vrem nici să renunțăm la somnul de prânz al copiilor. Ileana are doi ani, Matei aproape patru și suntem încă prizonierii unui program destul de strict. Dar oricât de multe variabile apar în organizarea unei familii cu doi copii mici, există însă și o constantă: mesele sănătoase. Și pentru acestea eu sunt direct responsabilă. Nu îmi trebuie decât voință, imaginație și rapiditate. Hahaha! Tot ce am nevoie ca să mă relaxez în vacanță😀 Noroc că partea cu imaginația și rapiditatea au rezolvat-o cei care au creat legumele d’aucy (tot niște francezi, bineînțeles! 😀
Azi la prânz de pildă, am venit înfometați de pe pârtie și, pentru că trebuia să gătesc ceva cât ai zice ”pește”, am făcut rapid un… somon la grătar cu fasole verde și morcovi din conservă sotate cu puțin usturoi. Legumele conservate au nu numai avantajul că își păstrează proprietățile, dar au o altă mare calitate: sunt gata de mâncat, nefiind necesar să piezi vremea spălându-le și curățându-le. Și nici nu trebuie să existe vreun bărbat prin preajmă care să desfacă conserva! 😀Cheița de pe capac este salvatoare! Printre altele, pentru mine e foarte important să pot petrece timp jucându-mă cu cei mici, în loc să stau în bucătarie. De ceva vreme, la casa de vacanță avem mereu un mic stoc de conserve care ne asigură mese diverse și sănătoase de fiecare dată când plecăm repede din București și nu avem timp să facem cumpărături.
În plus, nu cred că există legumă pe lumea asta care să nu se găsească în varietatea de conserve d’aucy. Mixuri de mazăre cu morcovi, fasole verde și fasole albă, legume mexicane, porumb, spanac, sfeclă roșie, năut și multe altele pe care le puteți găsi cu ușurință în supermarket.