Fabrica De Stil – Luana Danet
  • Cine suntem si ce stim sa facem
  • EVENIMENTE ORGANIZATE DE NOI
  • BLOG
    • FAMILY
    • Lifestyle
    • INTERVIU
    • Video
    • Galerie foto
  • Contact

Fabrica De Stil – Luana Danet

  • Cine suntem si ce stim sa facem
  • EVENIMENTE ORGANIZATE DE NOI
  • BLOG
    • FAMILY
    • Lifestyle
    • INTERVIU
    • Video
    • Galerie foto
  • Contact

Reguli de etichetă și neticheta (sau eticheta în online)

Sandra_Gatejeanu_Gheorghe
Sandra Gătejeanu-Gheorghe este de profesie diplomat și are o experiență vastă în domeniul protocolului și al etichetei, ocupând o lungă perioadă funcție de Director de Protocol al Casei Regale. Am întrebat-o cum evităm gafele într-un context social sau unul de afaceri, ce înseamnă bunele maniere în 2018, care sunt regulile de etichetă în domeniul online, dar și, pentru că vin Sărbătorile, care sunt cele mai potrivite cadouri pe care le putem oferi fără să dăm greș.
Acum lucrezi în diplomație, ai făcut studii de Drept și Știinte Politice, dar ai o experiență de mulți ani ca Director de Protocol al Casei Regale a României. De unde pasiunea ta pentru protocol?
Cred că dintotdeauna am fost pasionată de protocol și, cu siguranță că orice aș face în viitor, va rămâne un domeniu foarte aproape de sufletul meu. Mi-a plăcut întotdeauna istoria și în special istoria monarhiilor așa că citind destul de mult pe această temă probabil că așa am început să iau contact și să fiu interesată de aspectele de etichetă și de protocol. Apoi, în facultate am regăsit noțiuni de protocol la cursurile de drept diplomatic și consular. Structural, sunt o persoană care respectă regulile, ierarhiile, le găsește utile dar cumva natural am conștientizat pasiunea pentru protocol în momentul în care am început să lucrez pentru Familia Regală a României. Tot acolo este locul unde am acumulat foarte multe informații și experiență, fie prin cercetarea arhivelor, în trainingurile de care am beneficiat la alte Case Regale sau din activitatea de zi cu zi a Familiei Regale.Am citit câteva articole în care erai numită ”regina protocolului în România”. Cum ai devenit atât de cunoscuta într-un domeniu în care, de obicei, specialiștii sunt mereu în planul al doilea?
Nu îmi explic nici eu foarte bine această mediatizare pentru că sunt o persoană destul de discretă. M-am amuzat și eu, la rândul meu, când am citit articolele despre care vorbeai. Practic, întotdeauna Familia Regală a generat interes pentru presă și pentru publicul larg și, gestionând din funcția pe care am avut-o aproape zece ani ceremoniile, vizitele și evenimentele regale cred că am devenit cunoscută în acest domeniu. De multe ori, jurnaliștii cereau detalii suplimentare cu privire la anumite simboluri sau ceremonii, pe care le ofeream cu drag și așa s-a creat o legătură frumoasă. În plus, am scris și volumul dedicat etichetei regale, dar și alte articole în domeniu, conturându-mi cumva această expertiză în domeniul protocolului.
La școală nu se predau noțiuni de protocol sau etichetă, dar știu că tu ții cursuri și workshop-uri pe această temă. Cui sunt adresate?
Pot spune că lista este foarte variată și depinde de specificul cursului și de organizator. Cred că nu am refuzat niciodată o astfel de invitație pentru că mi se pare că doar prin formare inițială sau continuă putem progresa, iar normele de etichetă sunt necesare la orice vârstă, categorie socială sau profesională. Am ținut cursuri la Institutul Diplomatic Român pentru diplomați români sau persoane care activează în domeniul public sau privat, la Institutul Bancar Român pentru specialiștii din acest domeniu, la diverse organizații studențești (Asociația Studenților în Drept, UN Youth), la companii care doreau să îmbunătățească pregătirea angajaților în acest domeniu, la diverse evenimente ce reuneau oameni de afaceri dar și pentru copii de toate vârstele.
Regulile de etichetă se schimbă pentru ca societatea evoluează. Există azi reguli pe care contextul le contrazice, care sunt desuete?
Din punctul meu de vedere, eticheta este un concept fluid și adaptabil. Așa cum spuneai, societatea evoluează și la fel se întâmplă și cu regulile de etichetă. Spre exemplu, dacă în urmă cu zeci de ani, glezna unei doamne trebuia să fie întotdeauna acoperită pentru că era considerată o parte intimă a corpului, astăzi, vederea gleznei nu mai surprinde pe nimeni. La fel, în urmă cu zeci de ani, bărbaţilor le era interzis să fumeze în faţa unei femei sau să iasă în oraş fără să poarte costum şi pălărie. În prezent, nu mai este obligatoriu ca aceste reguli să fie respectate. În zilele noastre, pe fondul ritmului accelerat de viaţă, asistăm la o simplificare și raţionalizare a normelor de etichetă, dar și la o adaptare la realităţile sociale.
Sunt anumite norme care nu se schimbă – de exemplu eticheta la masă dar și alte situații în care constatăm evoluția. Se vorbește din ce în ce mai mult despre concepte noi, cum ar fi netiquette sau eticheta în domeniul online.
Important este să reținem că eticheta ne ghidează să acționăm în așa fel încât să îi facem pe ceilalți oameni să se simtă confortabil.
Ce înseamnă mai exact netiquette și în ce constă?
Netiquette, sau neticheta, în limba română, este un joc de cuvinte între network și etichetă. Acest concept se referă în realitate la ansamblul regulilor ce trebuie respectate în mediul online sau altfel spus, ce trebuie să facem sau ce nu avem voie să facem în social media.
Te rog, dă câteva exemple de reguli după care ar trebui să ne ghidăm în online.
De exemplu, email-urile ar trebui să respecte regulile de ortografie din corespondența clasică, dacă trimiți un email de serviciu, ordinea adreselor de email trebuie să fie ordinea de precădere – mai întâi CEO și apoi ceilalți. În plus, răspunsul la email trebuie să fie cât mai prompt. Dacă ne referim la Facebook sau la Instagram, trebuie să ținem cont de faptul că postările pe care le facem sunt publice  (în sensul legii) și ne reprezintă atât personal, cât și profesional. Deci, fie avem un cont pesonal și unul profesional, fie postăm cu atenție. Dacă avem un cont privat pe Facebook, nu trebuie să începem să dăm add persoanelor pe care le întâlnim în mediul profesional. LinkedIn e un canal mai bun de comunicare pentru aceste persoane.
Revenind acum la debutul carierei tale la Casa Regală, ai urmat la început un manual de proceduri pentru a te familiariza cu protocolul?
Nu. Nu exista un manual de proceduri în momentul în care am început să lucrez la Palat. Am elaborat ulterior împreună cu colegii mei un astfel de document. Am avut privilegiul să învăț și să mă perfecționez cu ajutorul membrilor Familiei Regale. De fiecare dată când nu știam ce trebuie făcut, întrebam. În timp, evident că necunoscutele au dispărut. E drept și că multe norme de etichetă regală derivă din normele generale de etichetă, sunt cumva particularizări în contextul regal.
Ai făcut în afara țării cursuri de protocol, iar acum lucrezi în diplomație. În ce constă exact meseria ta?
Am susținut anul trecut concursul de admitere în corpul diplomatic și consular al României, pe care l-am promovat. Profesia de diplomat, una dintre cele mai vechi, presupune foarte multe caracteristici: tact, abilitate, dexteritate, suplețe, prudență. Este o meserie foarte frumoasă, cu foarte multe provocări, care nu te lasă să te plictisești și care te face să fii mândru că ești român și că poți să îți reprezinți țara.
Știu că ai creat la un moment dat o Școală de bune maniere pentru copii. Continuă acest proiect?
Da, așa este. Este o asociație în cadrul căreia sunt organizate cursuri de bune maniere pentru copii și adolescenți. Ne-am gândit că ar fi o bună ocazie pentru tineri să învețe și să își dezvolte abilitățile sociale într-un mod elegant.
Ai fost decorată cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate, dar și cu ordinul Coroana României în Grad de Ofițer. Ce reprezintă pentru tine aceste distincții?
Au fost două dintre cele mai emoționante momente din viața mea profesională. Am avut privilegiul să primesc Medalia Regele Mihai I pentru loialitate din mâinile Regelui Mihai, la Palatul Elisabeta, iar ordinul Coroana României în grad de ofițer de la Custodele Coroanei, la Castelul Peleș. Distincțiile reprezintă pentru mine o recunoaștere a activității desfășurate în slujba Familiei Regale. Pot să îți spun că pe brevetul pentru Ordinul Coroana României în grad de ofițer este menționat că decorația este conferită pentru ”activitatea sa de înalt profesionalism la organizarea protocolului Casei Mele, perfecționându-și permanent cunoștințele în acest domeniu. Pentru tactul și priceperea cu care facilitează relația Familiei Mele cu alte Familii Regale și cu autoritățile române și străine”, iar în cazul Medaliei Regele Mihai I pentru loialitate – ” …pentru activitatea sa defășurată ca Director al Protocolului Regal la toate evenimentele și angajamentele oficiale ale Familiei Mele. Pentru talentul și profesionalismul puse în slujba Familiei Regale la organizarea și buna desfășurare a evenimentelor și a vizitelor membrilor Familiei Regale în străinătate. Pentru priceperea cu care își îndeplinește îndatoririle în relația cu alte Familii Regale ale lumii”.
Ai scris o carte despre etichetă. Aș vrea să te întreb câteva chestiuni pe care toți ar trebui să le aplicăm exact ”ca la carte”. O să încep cu regulile de respectat la masă.
Dacă suntem invitați la o cină la cineva acasă, cine mănâncă primul?
Gazda este cea care trebuie să înceapă masa, dând astfel tonul oaspeților săi. Această regulă vine din trecut când gazda gusta mâncarea, arătând participanților la dejun sau dineu că bucatele nu sunt otrăvite.
Măncăm tot din farfurie, cum am învățat în copilărie?
Depinde foarte mult de țara în care ne aflăm. În principiu, mâncăm cât putem. Dacă în România am fost învățați să lăsăm farfuria goală, în Asia același gest ar putea fi considerat o jignire, respectiv gazdele s-ar putea simți lezate că nu au pregătit suficientă mâncare.
Cine se așază si cine se ridică primul de la masă?
Gazda este cea care se așază prima la masă și, prin simetrie, este prima care se ridică. Ca o notă particulară, la fel se întâmplă și în contextul regal. Regele sau Regina se vor așeza, respectiv ridica primii de la masă.
Când un cuplu format dintr-o femeie și un bărbat intră într-un restaurant, cine intră primul?
Bărbatul intră primul în restaurant pentru a evita ca partenera sau invitata să atragă privirile curioase ale celor din jur. Apoi doamna este cea care trebuie să își aleagă scaunul.
Cine plătește la o masă de afaceri?
De obicei cel care lansează invitația.
Cine comandă vinul?
Gazda trebuie să comande vin chiar dacă preferă apa însă e bine să se consulte și cu invitații. Uneori acești pot refuza din curtoazie. Cu toate acestea, gazda nu trebuie să își forțeze oaspeții să bea vin.
Cine comandă primul mâncarea?
Invitații ar trebui să comande primii, iar dacă aleg atât aperitiv cât și fel principal și desert, gazda trebuie să îi urmeze.
Cum așezăm tacâmurile și șervetul după masă?
Tacâmurile trebuie așezate în farfurie, paralel. Le fel și șervetul, se așază pe masă.
Știu că ai doi copii mici. Cum îi înveți ce înseamnă eticheta și bunele maniere?
Mă străduiesc zi de zi. Uneori am succes, dar sunt și zile mai puțin fericite. Ce am constatat la băieții mei, dar e aplicabil la toți copiii, este că ei urmează exemplul părinților deci, în acest context, puterea exemplului personal este esențială. Le poți spune în continuu că nu se mănâncă la televizor, că nu e frumos să stea cu coatele pe masă și cum trebuie să folosească tacâmurile, dar, dacă tu nu respecți aceleași reguli, nici ei nu o vor face. De asemenea, încerc să îi învăț puterea cuvintelor ”te rog” și ”mulțumesc” și am constatat că au început să le folosească destul de des.
Folosești telefonul la masă?
Da, mi se mai întâmplă să mă surprind verificând mailuri sau mesaje, dar încerc să evit. La dejunurile sau dineurilor oficiale nu îl folosesc.
Fotografiezi mâncarea pentru a o posta în social media?
Da, mi se mai întâmplă, dacă este un fel de mâncare mai special sau dacă îmi place platingul. Foarte rar postez poze cu mâncarea pe facebook sau instagram.
Telefonul mobil și tabletele tind să invadeze spațiul mesei. Cum gestionezi situația la mesele în familie?
În general, în timpul meselor încerc să nu le dau voie să le utilizeze și de cele mai multe ori îmi și iese. Pe de altă parte, sunt o mamă destul de relaxată și, dacă văd că sunt foarte irascibili, apelez și la tehnologie. În practică, cel mare este atras de telefon și tabletă în condițiile în care am încercat să evit acest lucru, în schimb cel mic, poate tocmai pentru că le-a avut la îndemână, le ignoră sistematic.
Ce discuți la o cină de business atunci când discuțiile despre business s-au terminat?
Poți discuta despre vreme, despre evenimente sociale sau culturale, despre familie. Important este să eviți subiecte financiare, politice și chiar religioase.
Tradiția meselor în familie începe să se piardă. Voi cum vă petreceți duminicile?
Încerc să păstrez tradiția meselor în familie și încerc să îi obișnuiesc și pe cei mici cu aceste reguli. Pe cât este posibil, încerc să îi implic și pe copii în pregătirea cinelor din timpul săptămânii și să ne reunim la masă, seara. Duminica, și în general în timpul liber petrecem foarte mult timp în natură, mergem la muzee potrivite celor mici, mergem la piscină sau pur și simplu lenevim în fața șemineului .
A propos de mese în familie și de gătit, știu că Margareta, Custodele Coroanei române, a scris o Carte regală de bucate, având o adevărată pasiune pentru gătit. Ai avut ocazia să o vezi în bucatarie pe Majestatea Sa?
Da. Am lucrat puțin la volumul regal alături de Majestatea Sa și am avut ocazia să o văd pregătind diverse bucate. De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, iar rețetele și poveștile din Cartea Regală de bucate nu ne arată decât că a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu.
Care era diferența dintre mesele private și cele oficiale la Palatul Regal?
În primul rând, mesele oficiale se desfășoară în Sufrageria Mare a Palatului Regal sau Sufrageria de Stat de la Castelul Peleș, în timp de dejunurile sau dineurile private sunt organizate în spațiile private. Numărul invitaților diferă, pentru că reuniunile oficiale presupun și invitați din țară sau din străinătate în timp ce mesele private sunt în general , în familie. Meniul meselor private este mai simplu și nu cuprinde decât foarte rar trei feluri așa cum se întâmplă de regulă la mesele oficiale. De asemenea, durata este mai redusă în cazul dejunurilor sau dineurilor private. Aranjarea mesei este asemănătoare, neexistând diferențe fundamentale între cele două tipuri de evenimente.
Tu ce gătești cu cea mai mare plăcere?
Îmi place să gătesc cam orice. Deși eu sunt vegetariană, pregătesc pentru familiei și mâncăruri cu carne. În general, gătesc supe, paste, risotto, pește, dar cred că nimic nu egalează bucuria copiilor atunci când pregătesc dulciuri.
O să continuu seria întrebărilor simple despre etichetă:) Care sunt cele mai potrivite cadouri de Sărbători?
Atunci când alegem darurile pentru cei apropiaţi, trebuie să ne gândim serios la gusturile, la pasiunile și la hobby-urile lor. Nu trebuie să cădem în capcana achiziţionării unui cadou doar pentru că noi ni-l dorim și intenţionăm să îl folosim sau împrumutăm. Aș recomanda cadouri simbolice, care țin cont de preferințele sau de preocupările destinatarului.
De multe ori, primim cadou alcool, dulciuri sau parfumuri. Ți se par potrivite?
Sunt cadouri ce se pot transforma în capcane dacă nu cunoaștem foarte bine destinatarul. Ar trebui să facem mici cercetări pentru a evita erori fundamentale – spre exemplu o sticlă de whisky oferită unei persoane care este antialcool sau o cutie de ciocolată unei persoane care se află la dietă. Și parfumurile sunt un cadou ce poate da greș. Putem să le oferim în cazul în care cunoaștem ce preferă destinatarul, altfel există și riscul să oferim un parfum nou, avangardist unei persoane conservatoare.
Ce părere ai despre cărțile pe care le primim cu dedicație, fără ca cel care scrie dedicația să fie autorul cărții respective?
Eticheta spune că dedicatiile și autografele sunt date doar de autorii volumului. Deci fie ne străduim să obținem un autograf al autorului, dacă acest lucru este posibil, fie apelăm la o felicitare sau un carton elegant pentru a ne scrie propriile gânduri și urări pentru destinatar.
Dacă vrem să oferim o carte unei persoane despre care nu știm multe lucruri, cum alegem cartea?
În primul rând, nu trebuie să oferim un volum pe care nu l-am citit sau despre care nu am auzit, din surse sigure, că merită citit. Ideal ar fi să ne ghidăm după pasiunile persoanei respective, putând alege un album de artă sau de călătorii. Dacă este vorba despre un străin, putem alege un volum despre România sau dacă știm că este o persoană modernă, conectată la tot ceea ce se întâmplă, o biografie recent apărută.
Ți s-a întâmplat să primești un cadou care era în mod evident refolosit?
Da. Cred ca tuturor ni s-a întâmplat. Nu este recomandat, dar se practică. Cred că cea mai amuzantă situația a fost să primesc un astfel de cadou, iar cel care l-a oferit a uitat să scoată cartea de vizită a celui ce l-a oferit inițial.
Se deschide cadoul de față cu cel care îl oferă?
Întotdeauna trebuie să deschidem cadoul de faţă cu persoana care ni l-a oferit. Ar fi ideal să arătăm entuziasm, să nu ne rezumăm doar să mulţumim ci să încercăm să conversăm cu cel care ni l-a oferit.
Florile se oferă cu ambalaj sau nu? Cu floarea îndreptată în jos sau în sus?
Florile se oferă fără ambalaj. Eu prefer să cumpăr flori legate cu o panglică și să le ofer pur și simplu. Dacă vorbim despre aranjamente speciale realizate de maeștrii floriști aș spune că putem să le oferim și cu ambalajul acestora. Florile se oferă cu cozile în jos, poziționate cumva oblic.
Cine salută primul și cine întinde mâna primul?
Eticheta spune că într-un context social va saluta primul întotdeauna cel mai tânăr, iar într-un context de afaceri sau de lucru, cel aflat într-o poziție inferioară din punct de vedere ierarhic. Strângerea de mână presupune reguli diferite. Va întinde mâna cel mai în vârstă respectiv cel aflat într-o poziție superioară din punct de vedere ierarhic.
Am observat că în România se încalcă foarte des dress code-ul prevăzut invitații. Care crezi că este motivul?
Cred că oamenii nu știu exact ce presupune fiecare dintre dress code-urile prevăzute pe invitații. O altă explicație ar putea să fie și faptul că de foarte multe ori nu mai au timp să ajungă acasă după serviciu pentru a se schimba și rămân cu ținuta de peste zi.
Care este cea mai mare gafă de etichetă pe care ai făcut-o tu sau ai observat-o la un eveniment important?
E dificil să elaborez o listă a greșelilor de protocol dar pot să iți spun că se poate începe cu oferirea unui cadou nepotrivit până la purtarea unei ținute nepotrivite sau la așezarea greșită a oaspeților la masă.
Sandra Gătejeanu-Gheorghe, decorată cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate și cu Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer

Sandra Gătejeanu-Gheorghe, decorată cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate și cu Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer

Principesa_Margaret_Sandra_gatejeanu_Gheorghe

Margareta, Custodele Coroanei române, și Sandra Gătejeanu-Gheorghe

PHOTO-2018-12-05-16-49-13 (1)PHOTO-2018-12-05-16-49-13 (2)PHOTO-2018-12-05-16-49-13 (3)

Majestatea Sa, Regele Mihai, și Sandra Gătejeanu-Gheorghe

Majestatea Sa, Regele Mihai, și Sandra Gătejeanu-Gheorghe

PHOTO-2018-12-05-16-51-59

Interviu despre etichetă online si offline susținut de
vodafone_luana_danet
Reguli de etichetă și neticheta (sau eticheta în online) was last modified: December 7th, 2018 by luoana
bune manierecasa regalaetichetanetichetanetiquetteprotocolsandra gatejeanu
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Role model in a roll cage
next post
”După 35 de ani, fiecare femeie are dreptul să decidă ce vârstă are”

You may also like

Belen_Cuesta_Mihai_Smarandache

”Parking”, un film de vazut si de placut

13/06/2019
alex_galmeanu

Fotograful preferat al vedetelor

26/01/2019
cristina_nedelcu_exatlon_sezonul_2_kanal_d

4 luni offline

28/12/2018

”Nu sunt online, deci exist”

16/11/2018
ioana_enache_amway

Cred în mai bine

24/11/2019
simone_tempestni

Role model in a roll cage

01/12/2018
miruna_ardelean

Mode și modele în designul interior

12/12/2018

Povestea Bright Sky, aplicația ce vine în sprijinul victimelor violenței domestice

14/05/2020

Despre film, viața online și offline

04/11/2018
cristian_manafu_luana_danet

Networking-ul adevărat se face offline

21/11/2018

Instagram

  • Ce ochelari tari ai! mia zis ioanagrama azi la picnicul
    “Ce ochelari tari ai!” mi-a zis  @ioanagrama  azi la picnicul  @alistmagazine  ☀️ Asa ca am zis sa ma pozez cu ochelarii la ochi, sa am si eu ceva tare ☺️  @ioanagrama  are de aseara trofeul  #lifestyle   #influencer   #on   #socialmedia  decernat de  #ellenewmediaawards2018   #picnic   #fun   #sun   #summer   #sunglasses   #instapic   #nohighheels   #fabricadestil   #alistmagazine   @andreeaesca   @alinaaliman   @claudiapanturoiu   @magda_musat 
  • Dupa cum se poate observa doar Silviu face poza In
    Dupa cum se poate observa, doar Silviu face poza☺️ In rest, toti ceilalti au alta treaba: eu am o relatie cu galaxia or something, Matei se gandeste la mielul de plus pe care-l tine in mana, iar Ileana nu intelege la ce se gandeste Matei  #myfamily   #danetfamily   #ileanasimatei   #fabricadestil   #instamoment   #memories   #fun   #party   #partytime   #ramadahotel   #10years   #anniversary   @anitapanait 
  • Azi sunt in tabara de frumusete pe care am organizato
    Azi sunt in tabara de frumusete pe care am organizat-o cu ajutorul specialistilor  @xpertbeauty  si  @pescariuaqua  ‍♀️☀️  #beautycamp   #event   #fabricadestil   #makeup   #hairstyling   #nailcare   #beauty   #summer   #sun   #fun 
  • De cand neam intors din vacanta am ramas cu un
    De cand ne-am intors din vacanta, am ramas cu un obicei prost:) Ne intindem pe jos pe iarba si ne uitam dupa avioane ✈️ Ne protejam ochii cu ochelari cu lentile polarizate si filtru UVA si UVB - - - -  #polaroid   #polarizedlens   #optiblu_romania   #protection   #eyes   #fun   #sun   #summer   #home   #inthegarden   #timewithmykids   #ileanasimatei   #fabricadestil   #sunglasses   #kids   #fashion   #color   #light   #instapic   #fabricadestil   @optiblu_romania 
  • Cand am devenit mama am primit de la o prietena
    Cand am devenit mama, am primit de la o prietena un sfat: nu-ti obisnui copiii cu dulciurile si cu moda!” Pe primul l-am respectat, dar pe al doilea, recunosc, n-am putut Asa ca ma duc cu ei cat de des am ocazia în magazinul Tommy Hilfiger Kids din București Mall. Pana pe 17 iunie, aici are loc un eveniment dedicat copiilor, de unde nu lipsesc baloanele cu heliu, cake pops colorate, stickere amuzante și o cabină foto personalizată. Cine viziteaza București Mall in perioada asta, primeste un discount de 20% pentru cumpărături din magazin de peste 500 lei și un
  • atelierulmicilordesigneri forbeskidsfestival tex modacuchefdeviata modacuchefdejoaca fabricadestil painting design colours texromania
     #atelierulmicilordesigneri   #forbeskidsfestival   #tex   #modacuchefdeviata   #modacuchefdejoaca   #fabricadestil   #painting   #design   #colours   @texromania 
  • Gorgeous imolazoltan styledbyme photo mariusbaragan makeup danapetrina hairstyling camelianegrea businesswoman
    Gorgeous  @imolazoltan   #styledbyme   #photo   @mariusbaragan   #makeup   @dana .petrina  #hairstyling   @camelianegrea   #businesswoman   #power   #grace   #blackandwhite   @gerarddarelromania   #fabricadestil   #Repost   @imolazoltan  with  @get_repost  ・・・  #b &w
  • Repost luanadanet      atelierulmicilordesigneri forbeskidsfestival tex
     #Repost   @luanadanet  • • • • •  #atelierulmicilordesigneri   #forbeskidsfestival   #tex   #modacuchefdeviata   #modacuchefdejoaca   #fabricadestil   #painting   #design   #colours   @texromania 
  • Vino vineri 13 iulie la Beauty Camp Urban la piscina
    Vino vineri 13 iulie la Beauty Camp Urban la piscina  @pescariuaqua  si specialistii  @xpertbeauty  iti ofera gratuit o sedinta de manichiura, machiaj sau coafura! ‍♀️  #eveniment   #fabricadestil 
  • Repost luanadanet with getrepost  Vino vineri 13 iulie la
     #Repost   @luanadanet  with  @get_repost  ・・・ Vino vineri 13 iulie la Beauty Camp Urban la piscina  @pescariuaqua  si specialistii  @xpertbeauty  iti ofera gratuit o sedinta de manichiura, machiaj sau coafura! ‍♀️  #eveniment   #fabricadestil 

Recent Posts

  • Septembrie. Luni. Minimartieni
  • DIY – Masuta de cafea
  • Incepe scoala
  • In vacanta la ferma
  • Lavanda, caprifoi si rozmarin

Archives

  • September 2020
  • August 2020
  • May 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016

Tags

acid hialuronic all inclusive aniversare beauty carrefour celmaitanarbloggerdinromania Chanel copii craciun cronos med dieta distinto dysport educatoare elysee eveniment fabrica de stil familie fashion gradinita H&M ileana danet intercontinental interviu lansare mama mare moda mos craciun nutritie pantofi parfum parinti petrecere piscina scoala Sephora shopping tata TEX tudor giurgiu vacanta vara vedete veuve clicquot
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2016 - Luana Danet All Right Reserved.


Back To Top