Este campioană europeană și mondială la gimnastică aerobică, iar de curând a trecut prin experiența concursului Exatlon. Cristina Nedelcu povestește cum a rezistat 4 luni în Republica Dominicană, într-o competiție în care dificultatea probelor sportive, lipsa conexiunii cu familia și accidentările repetate au pus la grea încercare până și psihicul de fier al unui sportive de performanță.
Ai trecut de curând printr-o experiență extremă, la concursul Exatlon, desfășurat 4 luni în junglă. Cum e să nu folosești telefonul, e-mailul sau social media și să nu ai niciun contact cu cei de acasă?
Sincer, atunci când am acceptat provocarea Exatlon România, eram nerăbdătoare sā vād cum voi reactiona când nu voi avea deloc acces la tehnologie. În viața de zi cu zi, telefonul era o prelungire a mâinii mele și de foarte multe ori pierdeam timp prețios rezolvând diverse probleme sau navigând pe internet. Ajunsă acolo, am fost surprinsă de faptul că mă bucuram extrem de mult de tot ce trăiam și asta se întâmpla pentru că nu eram conectată la internet. Ziua părea mai lungă și aveam timp pentru introspecție și meditație, lucruri pentru care acasă fiind, trebuia să programez special. Acasă, în rutina de zi cu zi, sunt mereu cu telefonul în mână și trăiesc cu impresia că nu am timp de nimic. Acum apreciez altfel timpul petrecut cu oamenii dragi și îmi respect mai mult timpul, îmi dau seama cât de deconectați suntem atunci când suntem conectați…
Știu că atunci când echipa ta pierdea, locuiați într-o baracă. Cu ce ți-a fost cel mai greu să te obisnuiești acolo?
Dacă de tehnologie îmi era dor doar în momentele în care aș fi vrut să știu de oamenii dragi, cu lipsa igienei nu m-am acomodat deloc :)) . Am suferit foarte tare din cauza lipsei șamponului, de exemplu, și pentru faptul că ne spălam doar cu apă rece. Când am ieșit din concurs, am stat 3 ore în duș sub apă caldă, și nu exagerez :))
În acest context, spune-mi 3 obiecte pe care trebuie să le iei cu tine pe o insulă pustie.
Nu-mi trebuie decât un singur obiect : o baghetă magică :)))
Ca orice campion, tu ai trecut prin multe momente dificile. Poți să faci un top 5 al acestora? Exatlonul este printre ele?
Hmmm… grea întrebare. Dar cred că cea mai grea încercare a fost aceea de a concura anul acesta la campionatele mondiale după ce tata s-a stins din viață. La o săptămână, am plecat la concurs unde a trebuit să zâmbesc pe scenă… după asta nimic nu mai pare așa de greu, nici măcar Exatlon :)) . Dar Exatlon a fost, cred, a doua experiență grea pentru că nu este vorba doar de un concurs sportiv, ci de faptul că te afli în junglă filmat 24/24 și ești încercat la maximum. Pe locul al-3-lea aș pune momentul în care mi-am rupt ambele picioare și am stat două luni în gips cu ele în sus. A urmat o recuperare lungă și grea, pentru că aveam doar 12 ani și cariera mea de gimnastă abia începuse. Acestea sunt trei încercări care m-au marcat cumva, ar mai fi câteva, dar le povestesc cu altă ocazie :))
Știu că ai abandonat concursul când aveai șanse reale să te califici în finală. Abandonul înseamnă eșec în limbaj sportiv?
Nu am abandonat, am ieșit din competiție din cauza problemelor de sănătate, a genunchiului mai exact. A fost o decizie matură și înțeleptă, pentru că nu îmi doream să ajung în punctul în care să-mi rup ligamentele. Sănătatea nu are preț! Asta am învățat și am înțeles foarte bine în momentul în care nu am putut face nimic pentru tata și m-a scuturat puțin. M-a făcut și mai atentă la ce mănânc, cât sport fac, cât dorm și de ce oameni mă înconjor pentru ca eu să trăiesc cât mai armonios și sănătos.
Ce ai făcut primul lucru când ai ajuns acasă?
Am petrecut timp cu familia și cu toate prietenele mele. Mi-au făcut o petrecere surpriză…. yeeeey! Am mâncat multă ciocolatā, am povestit, am râs și am glumit.
Când ai avut acces la telefon, după 4 luni, pe cine ai sunat?
Pe Corina, sora mea. Ea este îngerul meu păzitor.
Ea ți-a administrat conturile de social media cât ai fost plecată?
Da, ea s-a ocupat de conturile mele. S-a ocupat de tot în lipsa mea, de casa mea, de pisicuțele mele, de mama … Ți-am spus doar ca e îngerul meu 🙂
Dar și tu ești un înger pentru gimnastica aerobică românească. Ești compioană mondială și europeană, iar anul acesta te-ai întors în activitatea competițională. Ce te-a motivat?
În activitate m-am întors pentru că una dintre fete s-a accidentat și echipa României nu putea concura în formulă incompletă. Astfel că, atunci când Maria Fumea, antrenoarea mea m-a sunat și m-a rugat să le vin în ajutor, să vin să mă antrenez pentru că în scurt timp trebuia să plecam la Campionatele Mondiale, am spus ”da”, pentru că e o datorie față de ceea ce înseamnă să reprezinți România la cel mai înalt nivel.
Nu ești numai o sportivă talentată, ci și un antrenor personal foarte dedicat, la Clubul Pescariu Sports and SPA. Care e primul lucru pe care un om care nu a făcut sport trebuie să-l facă pentru a introduce mișcarea în rutina lui zilnică?
Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să realizeze beneficiile și importanța pe care sportul și mișcarea zilnică le au asupra sănătății noastre.
Ce aplicații de sport sunt utile dacă vrei să faci sport singur?
Există acum pe piață o multitudine de aplicații, programe și gageturi care te pot ajuta să te antrenezi singur, acasă sau chiar la birou. Personal nu am folosit și nu folosesc nicio aplicație, de accea nu pot face o recomandare. Depinde de scopul pe care îl ai, ce tip de efort îți dorești să faci și cât timp dorești să dedici acestei activități.
Cât stai online pe zi și ce retea socială preferi?
Înainte de Exatlon, cred că petreceam cam 12 ore pe zi cu telefonul în mână, pe mail, Facebook , instagram sau google-ind diverse lucruri, acum însă verific scurt rețelele de socializare, rezolv cât pot de repede tot și uit de el câteodată. Recunosc ca pe instagram tind să mă las absorbită.
Ce sportivi urmăresti pe instagram?
Simona Halep, Horia Tecau , Michelle Lewin ( fitness ), Nadia Comaneci, Usain Bolt, Monica Roșu.
Și tu și sora ta sunteți sportive. Spune-mi puțin despre familia ta și despre cum ați ajuns să faceți performanță.
Părinții noștri ne-au dus la gimnastică din dorința de a ne consuma energia într-un mod constructiv și pentru a ne dezvolta armonios. Mai târziu, am fost selecționate la performanță la Centrul Olimpic de la Deva. Acolo a început drumul nostrum.
La ce erai bună la școală în afară de sport?
Îmi plăceau mai multe materii, dar nu îmi plăcea matematica sub nicio formă :)) Îmi plăcea foarte mult geografia. Eram curioasă să decopăr celelate continente, lucru pe care încă îl fac, călătorind cât pot de mult.
Ce faci în timpul liber?
Fac echitație, citesc sau mă joc cu culorile pe pânză pentru a mă relaxa.
Câte ore de sport faci pe zi?
Îmi încep ziua cu două ore de sport în general, asta pentru că sunt și antrenor de group fitness și apoi mai fac o oră sau două, iar pe una dintre ele mi-o dedic doar mie. Oricum sunt zile în care nu apuc să mă mișc deloc și atunci am remușcări 🙂
Dă-mi exemplu de un antrenament expres de făcut dimineața acasă.
Cei matinali pot face următoarele exerciții ca un scurt antrenament :
*Squat cu brațele întinse deasupra capului x 15 rep.
*Plank position 30 secunde
*Back Lunges cu bratele intinse deasupra capului x 20 rep. (alternative )
* Push -ups de pe genunchi x20 rep.
Circuitul se repeat de 3 ori, cu încălzire înainte de a începe și cu stretching la final.
Ce obiective ai pentru 2019?
Încă nu mi-am fixat obiectivele pntru 2019, mai am puțin timp să mă gândesc.
Îți doresc să le îndeplinești, oricare ar fi acestea:)
Interviu despre pasiune și performanță susținut de