Ioana Enache, Directorul General Amway, a lansat de curând campania #credinmaibine. Sedusă de acest demers și optimistă incurabilă, m-am lăsat și eu inspirată de hashtag-ul văzut în feed-ul de Insta al Ioanei am invitat-o la o discuție serioasă despre responsabilitate, familie, carieră și… iubire.
Ioana, aș vrea să te întreb ce putem face ca să fie mai bine în jurul nostru și ce faci tu ca să fie mai bine pentru tine și pentru cei din preajma ta.
Cred că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a contribui la mai binele comunității din care face parte. Vestea bună e că de multe ori putem face „mai bine” fără ca acest lucru să presupună schimbări dramatice în stilul de viață și cu siguranță, putem face asta fără costuri materiale, din contră, de multe ori abordările sustenabile și responsabile salvează mult din bugetul familiei. Gesturile mici, schimbările mărunte, dar care au la bază valori frumoase și sunt făcute pe termen lung sunt cele care au impact în comunitate. Știi cum se spune că „omul sfințește locul”? Chiar așa este! Fiecare din noi are modele, așa cum fiecare dintre noi poate fi un model pentru cineva. Eu am ales cu multă vreme în urmă să am o semnatură în ceea ce fac. Ea se numește #leadershipwithgrace și definește maniera în care aleg să fac lucrurile, indiferent că vorbim de zona personală, profesională sau socială, cu elegantă determinare, dar și cu o clară dorință de a aduce plusvaloare și a nu devia de la etică și verticalitate, de la valorile mele personale. Eu cred că mulți oameni fac lucruri care contribuie la „mai bine”, pentru mine multe sunt parte firească din felul în care am ales să trăiesc, doar că în ultimul timp am decis să le comunic mai mult pentru că am înțeles că de multe ori oamenii au intenții foarte bune și nu au nevoie decât de o idee, un model, sau puțină inspirație 😊
Ce fac eu mai bine? Profesional, încerc să fiu în fiecare zi mai informată, mai activă, să încurajez evoluția profesională și dezvoltarea personală a fiecărui om din echipa, să contribui la mai binele companiei pentru care lucrez și al colegilor sau partenerilor de business a căror responsabilitate o am. Personal încerc să fac lucrurile cu atenție, iubire și responsabilitate acasă, alături de soțul și fiul meu, familie și prieteni, dar mă preocupă sincer, foarte mult și societatea, adică ce pot sau putem face pentru a genera o schimbare în bine. Pentru că nicio floare nu înflorește în deșert, la fel nici noi nu putem fi cu adevărat bine dacă lucrurile nu sunt funcționale, frumoase și corecte și în jurul nostru, în societatea în care trăim. Așa că nu doar fac, dar am decis să contribui cu un efort suplimentar în a fi vizibilă cu câteva din lucrurile pe care am ales să le schimb, pentru a încerca să îi invit și pe ceilalți să se alăture unor demersuri similare. Dacă te referi strict la campania #credinmaibine și la micile acțiuni prin care eu încerc să poluez mai puțin (pentru că luna noiembrie este dedicată de noi acestui subiect: cum putem să poluăm mai puțin), îți pot da 4 exemple de lucruri mici pe care am ales să le schimb: folosesc o sacoșă textilă reutilizabilă pentru a evita să cumpăr pungi de plastic atunci când fac cumpărăturile, am ales un filtru de apă eSpring, renunțând astfel la apa îmbuteliată și implicit la numeroasele sticle și bidonașe de plastic, merg cât de des posibil cu bicicleta sau pe jos (mai specific: mi-am propus ca minim două zile pe săptămână să nu mai folosesc mașina) și îi încurajez pe toți cei dragi să facă asemenea, iar detergentul pentru vase pe care l-am ales este biodegradabil (atât detergentul cat și ambalajul), din gama Amway Home.
Cum a luat naștere campania #credinmaibine?
Sustenabilitatea și grija față de mediu sunt două concepte ale companiei Amway de peste 60 de ani, încă de când nu prea se vorbea în spațiul public de impactul pe care îl avem asupra planetei, de poluare, de încălzire globală… Încă de la început, Amway s-a străduit să folosească cele mai bune tehnologii și practici pentru a proteja mediul, conștienți fiind că pentru a obține un produs de calitate este necesară cultivarea unei relații simbiotice între ferma, mediu și comunitate.
Campania #credinmaibine e inspirată de cei 40000 de parteneri Amway din România, oameni extraordinari, cu spirit antreprenorial, cu povești de succes, dar mai ales cu dorința de a avea o viață mai bună. Puterea și farmecul Amway au stat întotdeauna în acești oameni, partenerii noștri, și ne-am gândit că dacă fiecare dintre ei schimbă un lucru cât de mic în stilul de viață, impactul poate fi masiv. Evident, ne bucurăm să invităm pe oricine crede în mai bine și vrea să contribuie la a polua mai puțin și nu numai, deoarece pentru luna decembrie avem deja pregătită o nouă temă, o altă posibilă abordare prin care fiecare poate demonstra din nou, prin fapte, că face parte din cei care #credinmaibine.
E loc de mai bine în compania pentru care lucrezi?
În activitățile mele de zi cu zi, dar și în proiectele pe care le dezvoltăm în echipa Amway am învățat că noi, oamenii, sunt generatori de mai bine și că avem responsabilitatea de a schimba, de a îmbunătăți lucrurile din jurul nostru. De exemplu, în luna noiembrie ne-am bucurat toți colegii de un training special de sustenabilitate. Am învățat astfel cum să luam cele mai bune decizii pentru a nu afecta mediul înconjurator acasă și la birou, care e diferența dintre a recicla și a colecta selectiv și care sunt acele acțiuni mici și ușor de integrat în viața noastră, prin care putem avea grijă de mediu și diminua poluarea. Oriunde e loc de mai bine, dar ce cred că trebuie să învățam este că acest „mai bine” e în puterea noastră, așa că nu trebuie să așteptăm să apară de undeva, ci să contribuim la a-l genera chiar noi.
Ce ai schimba la echipa ta actuală?
Vin cu mult drag la birou, mă bucur să petrec timp cu fiecare din colegii mei și cu toți împreună. Echipa Amway este formată din oameni puternici, experți în domeniile lor, motivați, care aduc plusvaloare prin ceea ce fac, dar și prin implicare și prin dorința de a-și depăși întotdeauna potențialul. Mă bucură foarte mult faptul că am reușit să construim împreună această echipă grozavă, în care fiecare om este valoros, valorizat și responsabil. Nu întâmplător, trei ani la rând, cu această echipă, am primit premiul pentru cea mai bună performanță în business din Europa.
Pentru mine, ești un manager cu o mână de fier într-o mănușă de catifea, grație și forță în același timp. Care sunt provocările (personale și profesionale) care te scot din zona de confort?
Călătoriile! Dacă ar fi să schimb ceva, aș călători mai puțin. Multele călătorii care vin „în fișa postului” sunt o provocare pentru agenda mea, pentru corpul meu, pentru viața mea profesională și personală.
Ce face un director general într-o zi liberă? (în cazul în care are o zi liberă:)
Încerc să am zile libere când am nevoie, pentru că am învățat că este esențial să fiu bine cu mine pentru a fi bine cu ceilalți. Și am nevoie de timp în care să-mi bucur sufletul, dar și corpul. Așa că iubesc să mă plimb prin parc sau să străbat împrejurimile casei pe bicicletă, să merg la înot sau pilates sau să-mi revăd prietenii. Mă relaxează momentele în care pot să parcurg câteva pagini dintr-o carte bună, să ascult muzică de calitate sau să mă bucur de o expoziție frumoasă.
Lucrezi pentru o companie de cosmetice (dar și alte minunatii care ne fac viața mai ușoară: detergenți eco, soluții pentru o nutriție echilibrată). Câte cosmetice ai în poșetă în mod curent?
În ceea ce privește rutina mea de frumusețe, am devenit „dependentă” de produsele Artistry, din portofoliul Amway. Iar în ultimul an am avut niște lansări senzaționale, produse de care aveam atâta nevoie, fără ca măcar să-mi dau seama. Așa că beauty case-ul meu s-a îmbogățit cu un ser ce poate fi personalizat în funcție de nevoile tenului, dar și de anotimp sau stil de viață, cu o colecție incredibilă de măști pentru față, dar și cu produse de machiaj dintre cele mai cool. Sunt privilegiată ca, prin natura meseriei, pot să am acces la inovațiile din zona de frumusețe și nutriție, dar și la informații, pentru a putea alege în cunoștință de cauză.
Călătorești mult și ai o agendă în fața căreia mulți s-ar da bătuți. Ce faci când ratezi unele momente importante din viața de familie din pricina job-ului?
Asa cum îți spuneam mai devreme, dacă ar fi să schimb ceva, aș schimba partea cu călătoriile, pentru că au început să fie prea multe chiar și pentru un om cu energia și echilibrul meu. Am început deja să lucrez în acest sens și încerc să recalibrez planurile de viitor astfel încât să fiu mai mult acasă, alături de cei dragi.
Cum ești ca mamă? Ai putea să sintetizezi în două fraze lucrurile esențiale pe care le-ai aplicat în educarea fiului tău?
Cred că unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ești părinte este acela de a le transmite copiilor valorile solide, încrederea, siguranța de sine și determinarea care să le permită să ajungă liderii de mâine. Este responsabilitatea nostră să creștem lideri, să contribuim la deveniri pline de sens și consistență, orientate către comunitate și către mai bine, printr-o educație solidă și prin relații de calitate cu copiii noștri. Alături de soțul meu, l-am crescut cu bucurie, iubire și responsabilitate pe Luca, care la cei 19 ani ne-a demonstrat deja de foarte multe ori cât este de valoros, responsabil și darnic. De exemplu, Luca a făcut voluntariat de la 11 ani, an de an în fiecare vară, renunțând de bună voie la o parte din vacanța lui, este acum student la Londra și, la un moment dat, prin octombrie, îmi povestea cum împreună cu prietena lui, au cumpărat câte o sticlă fiecare pentru a nu mai folosi plastic (o au mereu cu ei și o reutilizează) și că tocmai găsiseră bețigașe de ureche din bambus, în demersul lor de a elimina consumul de plastic. Asta în condițiile în care habar nu aveau de campania #credinmaibine, nu îi povestisem încă de ea, pur și simplu ceva din educația și valorile acumulate au generat în ei aceste decizii.
După părerea mea, cea mai mare provocare a zilelor noastre, pentru o femeie, este că ea trebuie să performeze în tot și toate: să fie o mamă bună, să aibă o carieră strălucită, să fie și un mic psiholog pentru copiii care au și ei dramele lor la școală, să fie și o soție iubitoare și lista ar continua… Care e ingredientul care te ajută pe tine să faci toate aceste lucruri?
De-a lungul vremii, odată cu experiența, mi-a cultivat trei piloni, trei “stâlpi de rezistență”, dacă îmi permiți.
1.Bucurie, iubire și echilibru în familie & alături de prieteni – este prima mea prioritate, lucrul cel mai de preț pentru mine.
2. Dezvoltarea propriei semnături în business, proiecte sau societate pentru că mi-am dat seama că atunci când depun mult efort, dacă el se concretizează în succes cu scop, dar și durabil, efortul pare să capete alte valențe. Atunci când percep efortul ca o investiție în plusvaloare totul capătă sens și îmi este mult mai ușor să fac totul cu zâmbetul pe buze
3. „me time”, adică timp pentru mine și micile bucurii care îmi hrănesc corpul, spiritul, sufletul, feminitatea.
Toate acestea, coroborate, mă ajută să împletesc armonios aceste roluri, pentru că mi-am creat propriile standarde și, făcând acest lucru, am de fapt deplina libertate a deciziilor care sunt importante pentru mine. Dacă trebuie să aleg un “ingredient secret”, acesta este armonia și echilibrul dintre minte – corp – suflet și spirit, esențiale pentru a face față cu bucurie acestui complex care poate fi copleșitor uneori. În plus, indiferent că vorbim de viața personală sau profesională, co-echipierii bine aleși sunt esențiali pentru a trece cu bucurie prin viață.
Știu că ești cu adevărat un om căruia îi pasă de cei din jur și cei apropiați ție spun că ești bună de pus la rană. Cum crezi că se poate recupera empatia și bunul simț care par a fi pierdute pentru mulți dintre oamenii din jurul nostru?
Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Nu cred că empatia sau bunul simț au dispărut cu adevărat, ci doar că nu sunt exersate suficient într-o societate mereu grăbită. Cred că atât empatia, cât și bunul simț se învață în primii ani prin educație, iar apoi e de datoria noastră să le îngrijim în fiecare zi prin ceea ce gândim, felul în care acționăm, oamenii și lucrurile cu care ne înconjurăm. Așa cum spuneam, fiecare dintre noi are modele, așa cum fiecare dintre noi suntem modele pentru alții. Când realizăm acest lucru, realizăm și valoarea sau impactul pe care mici gesturi sau cuvinte le au; câteodată ele pot face magie. Te-ai gândit vreodată ce mult conteză cuvinte ca: „mulțumesc”, „te rog”, „apreciez”, „felicitari” sau un simplu „bună ziua” sau „la revedere” spuse cu zâmbetul pe buze atunci când intri/ieși din lift sau dintr-o încăpere? Sunt mereu surprinsă cum oamenii uită să vadă în alți oameni sufletele frumoase ale semenilor lor. Dacă ar vedea asta și atât, totul ar fi dintr-o dată mult mai ușor și mai frumos.
Ai calmul și tactul unui diplomat și echilibrul cuiva care practică meditația zilnic. Faci coaching sau alte metode care te ajută la dezvoltarea personală?
Așa cum spuneam, de-a lungul devenirii mele, am înțeles faptul că echilibrul este esențial pentru a îndeplini eficient toate rolurile și toate sarcinile, fie că vorbim despre carieră sau viața personală. Mi-am dobândit echilibrul atunci când am luat câteva decizii pentru mine: o viață sănătoasă prin alimentație corectă, sport, lectură și timp pentru pasiunile mele. Chiar dacă teoretic spunem că nu avem timp, mi se pare extrem de important să îl găsim. Deci da, merg la înot, yoga sau pilates de câte ori pot, merg pe jos sau cu bicicleta, dar cel mai important lucru pe care îl fac pentru mine este că am mare grijă să îmi hrănesc sufletul pentru că pot face asta oriunde aș fi, independent de coordonate geografice sau logistice… Cred că acesta este micul meu secret, am o capacitate foarte mare de a mă regrupa în micul meu univers de bine și valori frumoase, de a ieși apoi de acolo mereu proaspătă, mereu cu idei, energie și zâmbet pe buze.
De curând, ai vorbit în fața a sute de oameni, pe o scenă imensă, în Grecia (Ioana este Director General Amway pentru România, Bulgaria și Grecia – n.n.). Ai făcut cursuri de public speaking pentru asta? Cum îți învingi emoțiile când trebuie să vorbești în public?
Am mereu emoții când vorbesc în public, deși am făcut cursuri de public speaking și este un domeniu în care încerc să fiu mereu mai bună, mai informată. Sincer, cred că o să am mereu emoții, pentru că îmi pasă de cei care mă ascultă, pentru că mă simt foarte responsabilă de mesajele pe care le transmit și pentru că așa sunt eu, pun suflet în tot ce fac și asta vine mereu la pachet cu emoții… Sunt însă emoții frumoase, care pot clădi poduri, care pot deschide uși și nu aș reunța la ele nici dacă aș putea.
Pentru că prima noastră interacțiune a fost în vestiarul unei săli de sport și pentru că am văzut de curând o postare la tine pe Insta în care spui că ai început să mergi cu bicicleta, vreau să știu exact ce antrenamente faci și ce dietă ții, pentru că arăți absolut fabulos!
Ah, da, ce simpatică a fost întâlnirea noastră din vestiar, îmi amintesc perfect! Mă bucur mult că a rămas și în memoria ta 😊 Mulțumesc mult și pentru complimente, exact ce spuneam mai devreme, cât de mult contează pentru un om o vorba bună, o apreciere… eu sunt tare recunoscatoare când le primesc! Iubesc să fac mișcare, în orice formă ar veni ea: mers pe jos, cu bicicleta, pilates, yoga, înot! Încerc de puțină vreme să implementez „walking meetings”, adică în loc să stăm închiși într-un birou, pe scaune, să am, atunci când e posibil, întalniri de lucru la o plimbare. Am constatat că sporesc creativitatea, relaxează toți participanții, una peste alta suntem cu toții mult mai energici și chiar mai fericiți la final.
În plus, am de câteva luni ajutorul unui om drag, un specialist în nutriție și frumusețe pe care îl respect foarte mult, Raluca Felea, care a acceptat să fie #mynutritioncoach. Ea m-a ajutat să slăbesc 5 kg fără stres, frustrări sau regrete, cu un stil de alimentație și viață perfect adaptat stilului meu (așa cum ai menționat mai devreme, am o agendă în fața căreia mulți s-ar da bătuți – mă bucur că Raluca nu s-a dat bătută și a calibrat toate recomandările în perfectă armonie cu ce aveam nevoie).
Ce planuri de vacanță ai?
Vacanțaaaaaa, da, abia o astept! În primul rând, pentru că vom fi alături de Luca 3 săptămâni, asta în sine este cel mai mare cadou! Apoi, la noi în familie, vacanța de Crăciun a fost mereu plină de tradiții. Este același aranjament în fiecare an: eu și mama cântaăm colinde fals, fără voce, dar până la capăt, în timp ce talentații familiei, cei cu voce și ureche muzicală se uită la noi… cu înțelegere și răbdare 🙂
Alături de soțul meu, de Luca și de prietena lui, de mama, de fratele meu și de familia lui, de mama lui Marius, de Sara, de unchiul, mătușa și prieteni foarte apropiați avem lista foarte clară: ajunul Crăciunului la mama, masa de prânz de Crăciun la noi, apoi un șir neîntrerupt de vizite la prieteni. Revelionul tot împreună cu prietenii, apoi câteva zile în care nu mai putem, suntem terminați de oboseală și mergem mult la înot și saună ca să ne revenim.
Singurul lucru care s-a schimbat în toată nebunia asta frumoasă este ce și cât mâncăm, sunt ani buni de când am reușit să convingem mamele gospodine să avem mai puțină mâncare pe masă, mai multe legume și pește, mai puțin zahăr.
După toată acestă nebunie, exact în ziua în care Luca se va întoarce la Londra pentru studii, noi vom pleca în Austria la schi, pentru mult sport, aer curat, dar mai ales pentru a fi alături de prieteni dragi și buni.
Îți mulțumesc, dragă Ioana, îți doresc o vacanță frumoasă și să ne revedem cu bine la anul!
FOTO: PR, amway.ro