Îl cunosc de vreo 20 de ani pe Alex Abagiu și știu nu numai că este unul dintre cei mai talentați artiști pe care i-am întâlnit, dar și că are mâinile catifelate și fine ca ale unui chirurg plastician. De aceea, când am aflat că va participa la sezonul 3 ”Asia Express”, am vrut să-l întreb a fost în mintea lui:) Am profitat de ocazie și am vorbit și despre Faceapp, makeup pentru bărbați, greșeli fatale sau produse esențiale ca să arătam bine nu numai pe Instagram, ci și când ne întâlnim offline.
Buna, Alex! Ce te-a determinat să accepți invitația la ”Asia Express” și cum crezi că vei rezista problelor dure care urmează?
Alex Abagiu: Am urmărit cu sufletul la gură primele două sezoane și îți spun sincer că îmi era tare comod să privesc emisiunea din confortul canapelei mele, însă pasionat fiind de călătorii și experiențe inedite, eram și invidios pe tot ceea ce înseamna experiența autentică și activă din perspectiva tuturor simțurilor. Pot să-ți spun că nu sunt sportiv din fire și că am o formă probabil latentă de germofobie prin prisma muncii, însă cu o astfel de experiență te întâlnești o dată în viață, așa că nu aveam cum să ezit chiar și o secundă. Și nu regret, încă, alegerea făcută.
Cum crezi că te vei descurca la probele fizice?
Probele fizice vor fi cu siguranță în afara zonei mele de confort, însă tot ce ține de artistic sau de orientare și social skills cred că pot gestiona destul de bine. În plus, nu sunt singur în această aventură, fac echipă cu Radu, un bun prieten pe care știu că mă pot baza și care recuperează la punctaj acolo unde eu poate scârțâi.
Până te întorci și până vom vedea dacă vei regreta sau nu experiența, aș vrea să vorbim, fără regrete, despre frumusețe și despre tinerețe. Deci, care sunt tipsurile tale pentru o înfățișare tânără și fresh ca în Faceapp?
Vorbim despre tinerețe în multe declinări, de la produse de skincare calitative, până la filtre de Instagram sau Faceapp. Ce pot însă să-ți spun cu siguranță este că nimic nu se compară cu contactul face to face și cu șansa de a admira pielea, trăsăturile faciale sau chiar porozitatea tenului, ca ingrediente ale unei autenticități asumate. Tipsul meu suprem în materie de makeup este „less is more”. Iubesc texturile inteligente și transparente care se adaptează culorii tenului de tip Hydrazen BB cream, fără a mai vedea acele fețe oxidate și îmbătrânite cromatic. Un alt truc în ceea ce privește luminozitatea tenului constă în folosirea unei baze bune de machiaj, iar eu folosesc Prep&Hydrate. Apoi, ca nuanță de fond de ten mă asigur că sunt în gama cromatică corectă. Întâlnesc de cele mai multe ori erori și aleg un ton cu o treaptă mai deschis decât pielea clientei pentru un efect de „filtru la purtător”.
Cum ai descrie frumusetea acum 23 de ani, când ai debutat tu și cum ai descrie-o acum?
Acum 23 de ani, frumusetea era mai degrabă un brand ca și cum îți ștanțai un logo pe obraz. Lookurile caselor de beauty erau foarte nișate și cu o identitate clar definită. Acum nu mai putem vorbi despre asta, mai ales în contextul în care de la 3 ani, cât dura proiectul unui produs până la ziua 0 a lansării, s-a ajuns la mai puțin de o lună pentru fardurile de pleoape, de exemplu. Atunci era iconică, acum aș spune ca este hiper-consumeristă.
Care sunt greșelile cele mai comune pe care le fac femeile atunci când își aplică machiajul?
Uită în primul rând că trebuie să fie tot ele și își stabilesc standarde foarte greu de atins dacă intra în competiție cu o aplicație pe care o forjeaza la greu în social media. Cea mai recentă molimă pe care pot să ți-o analizez este curentul Soap Brows, o variantă mai chirurgicală 2.0 cu ghilimelele de rigoare, decât curentul de contouring, ceva ce în trecut se făcea în mediul profesional, însă doar pentru machiaje transformaționale. Asta spune foarte mult despre presiunea pe care o resimt femeile în urma expunerii în social media, unde o inimă de la un necunoscut este mai valoroasă ca un „ce frumoasă ești!”.
Numește trei produse de makeup estențiale pentru orice femeie.
Concealer și aici îți menționez Teint Idole Ultra Wear Camouflage, care amestecat cu o bază de ten în cantitate mică poate crea chiar și un fond de ten pentru care îți reglezi singură nivelul de acoperire. Aș menționa mascara, iar la acest capitol nu există ceva mai bun ca Hypnôse, un mascara de care m-am îndrăgostit în urmă cu 23 de ani. Pentru al treilea produs, clar un ruj de buze și spun ruj, nu gloss, nu tint, iar aici mă joc în prezent cu o noutate ultrapigmentată, L’Absolu Ruby Cream.
Cu riscul de a părea old fashioned, vreau să te întreb de ce e necesar ca bărbții sî folosească makeup. Nu mă refer la filmări și fotografii profesionale, acolo este evident că este nevoie.
Pentru că, în primul rând, vor crea un scut cu mediul poluat căruia i se supun zilnic. Și ei au cearcăne și coșuri care arăta mai bine camuflate și pentru că și buzele bărbatului au aceeași textură cu buzele unei femei și au nevoie de hidratare. Aici fac referire la un balsam de buze sau un stick protector. Personal iubesc texturile BB Cream cu foarte puțin pigment și factor de protecție solară integrat, care încetinește vizibil îmbătrânirea prematură a pielii expuse la razele solare.
Când machiezi o actriță pentru red carpet, ai de la început în minte o idee clară despre cum trebuie să arate machiajul ei sau inspirația de moment este cea care dictează?
Nici una, nici alta. Depinzi de viziunea ei despre cum se percepe și ce comunică în acel time frame. Poate face promo pentru un film în care joacă un anume personaj sau poate reprezenta pe covor un anume brand de haine sau de beauty. Important însă este să o faci să pară mai tânară și cât mai fresh, asta este cerința de bază. Un alt aspect care mi se cere este ca machiajul să fie adresat interacțiunii cu oamenii, cu publicul, cu producătorii, cu fanii, și nu pentru poze. Asta se traduce în cantități minime de fond de ten sau pudră, sculpting la limita sesizabilului și o piele porțelanată, care sa reflecte lumina.
Pe lângă faptul că ai un portofoliu impresionant, te-am văzut de multe ori la lucru și ești o inspirație pentru oricine te privește. Ce crezi ca diferentiază stilul tău de a machia de stilul celorlalți makeup artiști?
Fara lipsa de modestie, prin prisma experienței personale, a expunerii în print și a nevoii în diferite momente de a ieși din sfera ordinarului sau din sfera de confort personal în ceea ce privește machiajul, cred că am inspirat mulți makeup artiști din noile generații pentru care am deschis porți fără doar și poate. Nu cred că este vorba de stil, cât este vorba de versatilitate și îmi asum această calitate.
Ce fel de look-uri preferi să creezi?
Cele în care femeia să se recunoască și să se vadă mai frumoasă. Îmi plac fețele glowy și cu intruziune minimă de produs.
Formulele multor produse de makeup au suferit inovații considerabile. Care e cea mai importanta inovație în makeup, după părerea ta?
Introducerea acidului hyaluronic în makeup și descoperirea polimerilor Eternalsoft pe care îi avem și noi în fondurile de ten Teint Idole Ultra Wear clasic și Nude și care oferă confort și rezistență de 24H unui astfel de produs.
Fond de ten Lancome Teint Idole Ultra Wearare este machiajul realizat de tine depre care s-a vorbit cel mai mult?Dacă mă gândesc în trecut, probabil momentul în care a pozat Mihaela Rădulescu nud pe coperta revistei Viva! și am decis să o vopsesc din cap până în picioare în auriu. De menționat că a fost cu mult înainte de coperta cu Kim Kardashian în aceeași ipostază, iar dacă ne întoarcem în prezent, o să o menționez pe Delia, într-un context inovator, pentru că unul din machiajele grafice din ultimul său clip a fost transformat în filtru de Instagram. Deci, vorbim despre o digitalizare a unui machiaj real, autentic, lucru care cel puțin pentru România este o premieră. Uite cum deschidem o nouă poartă!
Nu ai putea să creezi toate aceste lucruri noi fără să fii inspirat de ceva sau de cineva. Pentru ca ești un artist, te-aș întreba care este muza ta.
Nu știu de ce trebuie să fie nepărat la feminin… muza mea este un bărbat, un makeup artist și fotograf pe care l-am văzut live o singură data. Este un artist din garda veche, se numește Tyen.
Care a fost momentul când ai știut că vrei să fii makeup artist?
Când am văzut că acest act artistic face oamenii să se simtă mai bine și să se vadă mai frumoși, mai empowered. Nu neg că în perioada liceului, când am început, am fost propulsat de la the ordinary la statutul de popular.
Cum devii makeup artist profesionist? Un sfat pentru cei interesați?
Școala, în primul rând, acreditarea, în al doilea rând, și cât se poate de multe seminarii și masterclass-uri în direcția care te interesează. Practica își spune cuvantul în fiecare meserie, deci cât mai multă practicaă la început, pentru că, în mod bizar, nu li se mai inoculează din școli că acest aspect ar fi unul important.
Pentru că ultima dată ne-am văzut la lansarea parfumului Lancôme Idole, vreau să te întreb care este idolul tău.
Idolul meu este Pat McGrath.
Nu pot să nu te întreb care e cea mai importantă tendință a toamnei.
Pe partea purtabilă a tendințelor de machiaj toamnă / iarnă 2019, am văzut o piele grozav de umedă si reflectorizantă, o atingere de bronzer și o mulțime de tehnici diferite pentru a folosi eyeliner. Culorile fardului de ochi erau feminine, cu o preponderență de roz și purpuriu, în timp ce auriul și sclipiciul vor concura împotriva machiajului smokey care fură startul. Pot să-ți mai menționez sprâncene super puternice, în timp ce genele artificiale pufoase și volumizate au fost cu siguranță în tendințele de machiaj din toamna anului 2019. În ceea ce privește creațiile artistice, stropii de vopsea în tehnica abstractă, genele unice și linerul au fost alegerea pentru machiajul de avangardă.
Credit foto: Lancome