Ce decorațiuni sunt la modă anul acesta pentru bradul de Crăciun, care sunt materialele care nu se demodează niciodată și care sunt tendințele 2019 în materie de design interior am aflat de la arhitectul Miruna Ardelean.
De când te știu, pui munca pe primul plan și fericirea ta e să-ți faci treaba bine. Care este ultimul proiect de care ești mândră și cum s-a născut el?
Așa este. De mică am învățat că, pentru a face un lucru bine, trebuie să fii răspunzător și devotat. Munca pentru mine înseamnă fericirea de a oferi. Iar cadoul cel mai de preț pe care îl poți face cuiva este să-i acorzi timpul tău. Ultimul proiect abia a început zilele trecute, când mi-au călcat pragul niște clienți doritori să-și amenajeze casa visurilor lor.
Ești arhitect, predai Design Interior la Atelierele Ilbah si ești pur și simplu adorată de studenții tăi. Care este prima lecție pe care o predai unei serii noi de studenți?
Sunt măgulită și emoționată de fiecare dată când vorbesc despre acest proiect drag sufletului meu. Este unul în care încărcătura personală este mult mai intensă, cea de a fi profesor. Îmi place să împărtășesc cunoștințele mele în domeniu acumulate în 15 ani de carieră, dar mai mult decât orice, îmi place să împărtășesc bunătatea. La început, le spun să primească acest domeniu al frumosului cu tandrețe. Să caute soluția cea mai naturală, pe care și spațiul ce urmează a fi amenajat o dă sau o cere.
Ești premiată și apreciată în domeniul tău și ai reușit să te faci remarcată încă de la începuturile carierei tale. Care sunt atu-urile tale în meseria ta?
Nu știu dacă este vorba despre atu-uri. Cred că trebuie să fim mereu sinceri și atenți. Să ascultăm și să educăm astfel încât să ajungem să fim ascultați.
Te simți mai bine la catedră sau pe teren, la lucru?
Este o încărcătură diferită. Pe șantiere este vorba de coordonare și de muncă în echipă, cu specialiști din diverse domenii, iar la cursuri întâlnesc oameni cu sufletul deschis, cu pasiune pentru designul de interior, gata să descopere o lume nouă, cea a frumosului.
Se spune că arhitectura spațiului în care ne desfășurăm activitatea își pune amprenta asupra performanțelor noastre. Ai putea să ne dai 5 tipsuri pe care să le aplicăm pentru a crește calitatea vieții și performanțelor noastre?
Fiecare spațiu trebuie tratat cu tandrețe și în fiecare trebuie gândit prioritar creșterea calității vieții celui care îl folosește. Eu spun mereu că trebuie să ne bazăm pe cele 5 simțuri, adică să ne simtim împliniți din punct de vedere vizual, olfactiv, tactil, auditiv, gustativ. În fiecare spațiu, în fiecare loc al existenței noastre trebuie să descoperim frumosul, să îl simțim și să fim atenți la ceea ce ne dorim. În felul acesta nu avem cum să greșim.
Îmi spuneai odată că, în fiecare amenajare, e bine să existe 5% roșu. Care este secretul cu acest roșu?
Este accentul de culoare care rupe monotonia și îi dă un touch aparte. Însă evident că se poate folosi și o altă culoare în proporție de 5%.
Când intri într-o casă, la ce te uiți prima dată?
La ordinea și coerența spațiului.
Există tendințe în design, ca și în fashion. Care sunt tendințele pentru 2019?
În fiecare sezon sau perioadă există diferite direcții conceptuale, însă în arhitectură, la fel ca în designul de interior, eu consider că e important ca aceste direcții să ți se potrivească, să te definească. Mereu am făcut proiectele atât după criterii tehnice, dar și personale, discutate alături de client. Pentru că arhitectul sau designerul trebuie mai înainte de toate să definească personalitatea clientului și în funcție de aceasta să creeze spațiul în care acesta să se simtă pe deplin fericit. Așadar, direcțiile conceptuale sunt stabilite împreună cu clienții, dar că să fim în trend, e necesar să alegem culorile pereților, tablourile și sistemul de iluminat adaptat zilelor noastre. Mobilierul trebuie să fie funcțional, să nu agreseze spațiul, ci dimpotrivă, să aibă efect de plutire. Se poartă încă o cromatică închisă a ambientelor, interioare cu efect teatral, albastru navy, mov închis, ultra violet și verde-smarald, dar și nonculorile alb/negru sau accesorii care să scoată din anonimat un ambient prin finisaje cu efect de sclipire.
Ce materiale, texturi și culori nu se demodează niciodată?
Non culorile alb-negru și materialele naturale: piatra, lemnul.
Mergi anual la cele mai importante târguri de design din lume și împărtășești online experiența ta de acolo. Care sunt cele mai interesante piese pe care le-ai văzut în ultima perioadă?
Sunt multe și de obicei îmi place să observ și să rețin obiecte care trec dincolo de sfera utilului și funcționalului. Îmi place să caut esența și amprenta celui care a pus semnatura pe fiecare produs.
Pentru că vine Crăciunul, ce tendințe sunt anul acesta pentru împodobirea bradului?
Renunță la beteală, folosește doar câteva globuri și împodobește bradul cu funde mari pe care le poți face din panglici roșii, aurii și albe. Florile de dimensiuni foarte mari nu lipsesc nici ele dintr-un brad neconvențional, iar în loc de vârf, pune o fundă foarte mare, o coronita sau un alt element cu efect surprinzator.
Internetul e plin de ”soluții complete de design”. Ce criterii trebuie să îndeplinească designerul pe care îl alegem să ne decoreze locuința sau biroul?
Să avem în primul rând chimie cu el. Numai așa putem rezona și ne putem deschide sufletul pentru a contura mai apoi universul nostru în care să trăim după propriile noastre nevoi și reguli. Fiecare specialist are menirea lui. Și mereu trebuie să apelăm la ei ca să nu facem greșeli care să afecteze mai apoi bugetul investiției. Un designer are menirea de a vedea și surprinde mai multe situații cu care un beneficiar se confruntă. Iar timpul este prețios, cu ajutorul unui specialist câștigăm și din acest punct de vedere.
Se poate acorda și consultanță exclusiv online pentru amenajarea unei locuințe?
Factorul on line ajută pentru a oferi consultanță doar după ce interacționăm empiric cu spatiul ce urmeaza a fi amenajat.
Ce rol joacă tehnologia în meseria ta?
Un rol al timpului prezent. Toți clienții cer din ce în ce mai mult servicii, randari și imagini tridimensionale cât mai aproape de realitate, iar noi trebuie să fim în masură să le putem oferi acest lucru.
Câte ore petreci online pe zi?
Nu prea am timp, având o muncă ce se desfășoară în deplasare, dar intru zilnic pe internet, mail, facebook și instagram.
De unde îți iei infomațiile care te ajută să te dezvolți în meseria ta?
De peste tot, natura este o sursă infinită de inspirație… sau dintr-o simplă discuție cu un client, cu echipa mea, cu tata, cu un cursant, cu un furnizor, sau din cărți și albume de specialitate, teatru, vernisaje de artă, operă sau film. Trebuie să căutam inspirația în jurul nostru, ea există la îndemână, trebuie doar să fim receptivi.
Care sunt cele mai cool conturi de instagram și site-uri de urmărit pentru pasionații de design?
Eu urmăresc cu cu placere: archdaily, designist, archilovers, visuell.ro.
Crezi în cursurile online de design interior? Poți deveni designer făcând cursuri online sau designul are o legătură mult prea puternică cu offline-ul?
Nu cred în cursuri on-line și o spun din experiența personală si a celor câteva mii de studenți din cei 6 ani de activitate în acest domeniu. Cred în interacțiunea cu oamenii și cred în comunicarea directă. În domeniul nostru este nevoie de muncă în echipă, de multă practică și asta se poate împărtăși doar în mod direct. On-line urmărim diverse conferințe specifice arhitecturii sau designului de interior și culegem inspiratie.
Care sunt activitățile tale offline preferate?
Tot ce poate aduce implinire si bucurie sufletului meu, de la lucruri simple până la cele mai complexe: luminițele de Crăciun :), o carte pe care nu o pot lăsa din mână, un timp de joacă și de iubire alături de nepoțelul meu, o cină petrecuta cu jumătatea sufletului meu, timp de calitate alături de prieteni, clienți și oameni care au intrat în viața mea și care au parte de prețuirea mea, călătoriile în diverse locuri minunate care sunt o sursă vie de inspirație pentru creativitatea mea.
Interviu despre viață, inspirație și design susținut de